5 vragen aan Monique Verharen-Arts (bekkenfysiotherapeut)

1. Wat is bekkeninstabiliteit precies? 

Eigenlijk is dit een verouderde term, vaak met bijbehorende angsten voor een chronische aandoening waarbij je in een rolstoel komt. Tegenwoordig wordt gesproken van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Deze pijn ontstaat meestal tijdens de zwangerschap, maar soms ook pas na de bevalling. Bij iedere zwangere wordt het bekken door de zwangerschapshormonen minder stabiel. Eigenlijk kun je dus zeggen dat iedere zwangere vrouw een instabiel bekken, oftewel bekkeninstabiliteit, heeft. Gelukkig krijgt niet iedere zwangere hier ook klachten van. Vrouwen met bekkenklachten hebben pijnklachten in het gebied van bekken, onderrug en/of heupen, soms ook uitstralend in 1 of beide benen. Vaak komt dat doordat de spieren rondom het bekken niet adequaat omgaan met de veranderde situatie en daardoor wordt het lichaam verkeerd belast. Sommige spieren gaan dan te hard werken, terwijl andere spieren juist te weinig doen. Ik vind het altijd weer een leuke puzzel om te ontdekken waar het mis gaat, dit is namelijk erg verschillend per vrouw. Daarom is het ook belangrijk goed te kijken naar de oorzaak van de klachten en is er geen standaard behandeling voor alle zwangeren met klachten.

2. Kun je dit voorkomen? Heb jij tips?

Het krijgen van klachten is niet altijd te voorkomen, want die verminderde stabiliteit en de extra belasting door de groeiende buik horen beide bij de zwangerschap. Wat helpt is om te blijven bewegen, veel af te wisselen van houding en de ademhaling niet vast te zetten tijdens bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel. Ook is het belangrijk om op tijd rust te nemen, een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Veel vrouwen vinden dit erg moeilijk, toch kan het veel ellende voorkomen. Als er klachten zijn dan kun je er heel veel aan doen om deze te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Zoek daarom altijd professionele hulp en blijf er niet mee rondlopen, dan heb je kans dat het erger wordt.

3. Wat houdt jouw werk precies in als bekkenbodem fysiotherapeut? 

Ik behandel vrouwen en ook mannen met klachten in het gebied van bekken en bekkenbodem. Dit zijn erg diverse klachten zoals onder andere veel moeten plassen, urineverlies, (zwangerschapsgerelateerde) bekkenpijn, verzakkingsklachten, obstipatie, pijn bij het vrijen en nog heel veel meer.
In begin altijd met een uitgebreide intake en daarna een lichamelijk onderzoek. Dit kan een onderzoek van bekken, heupen en rug zijn, maar ook een inwendig onderzoek naar de functie van de bekkenbodemspieren. Daar kijken mensen soms wel even van op. Als geregistreerd bekkenfysiotherapeut ben je namelijk opgeleid om inwendig onderzoek te doen en inwendig te behandelen. Die bekkenbodemspieren kun je nu eenmaal van de buitenkant niet zien en dus ook niet goed beoordelen. Na het onderzoek maak ik een behandelplan en wordt de behandeling gestart. Vaak zijn dat oefeningen, uitleg en adviezen. Soms wordt er ook apparatuur gebruikt tijdens de behandeling.

4. Bekkeninstabiliteit, kan dit ook buitenom de zwangerschap ontstaan?

Jazeker. Bijvoorbeeld door een val en soms ook door langdurig verkeerd belasten van je lijf. Dit komt niet zo heel vaak voor gelukkig.

5. Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?

Als ik op de praktijk kom begin ik meestal met een kop koffie. Het grootste deel van de dag bestaat uit het behandelen van patiënten en het bijhouden van de patiëntendossiers. Ook geeft ik 3 uur per week zwangerschapsbegeleiding; Zwangerfit. Tussen de bedrijven door moet er vaak van alles geregeld worden voor de praktijk. Even meekijken naar een afgekeurde declaratie, mailtjes beantwoorden, overleggen met een huisarts of een rekening betalen.  Ook het overleggen met mijn collega (we zijn samen eigenaar van de praktijk) is een vast onderdeel van mijn werkzaamheden. We overleggen over bijvoorbeeld het vernieuwen van de website, apparatuur die in de praktijk moet worden vervangen of het tekenen van contracten met zorgverzekeraars. Ik blijf me er over verbazen dat er altijd wel weer iets is dat tijd en/of overleg vraagt. Als ik thuis ben doe ik vaak ook nog van alles voor de praktijk, zoals koffiebonen kopen (heel belangrijk 😉 ) of nog wat mailtjes beantwoorden, dossiers bijwerken/afronden. 1 ding is zeker; het is afwisselend werk en nooit saai!

→ Ben je op zoek naar super goede bekkenfysiotherapeut in Arnhem? Klik dan hier: https://www.fysiotherapie-elderveld.nl/
→ Of wil je bekkenklachten voorkomen en blijven sporten tijdens je zwangerschap? Klik dan hier: https://www.zwangerfitelderveld.nl/