wanneer newborn shoot

Wanneer vindt een newborn shoot plaats?

Oftewel: Hoe oud moet je baby zijn voor een new born shoot? Wat is de beste tijd en hoe oud moet je baby zijn voor een newbornshoot? Een van de vragen die ik vaak hoor. Dit wisselt per fotograaf en is ook afhankelijk van het type new born fotoshoot.

Is de newbornreportage een geposeerde shoot (zoals veel newborn fotografen doen), waarbij de baby in allerlei mandjes en houdingen geposeerd wordt, dan wordt een leeftijd aangeraden van niet ouder dan 3 weken. Dit wil echter niet zeggen dat het na die 3 weken niet meer mogelijk is.

Uiteraard mag een baby ook best iets ouder zijn. Soms is de situatie er ook niet naar, om binnen die 3 weken een shoot te doen.

Vandaar dat ik alles omgegooid heb en geen geposeerde newbornsessies meer doe. Mijn newborn fotoshoots zijn heel relaxt, ongeposeerd en vooral veel samen. Mijn studio is heerlijk warm en heeft een gezellige sfeer. Geen saaie, kille bedoeling. Een perfecte omgeving om newborn foto’s te maken.

We maken foto’s van mama met baby, papa met baby, jullie samen met jullie kindje en een broer of zus samen met de newborn. Want trotse broers en zussen mogen uiteraard ook op de foto. En een afbeelding van jullie baby alleen mag natuurlijk niet ontbreken ❤️.

Wat als mijn baby al iets ouder is?

Ik kijk niet zozeer naar de leeftijd in dagen van jullie baby. Als jullie kindje al iets ouder is, dan is dat geen probleem. Ik fotografeer pasgeboren baby’s tot 10 weken oud. Daarna wordt het een babyshoot.

Zit daar dan geen verschil in?

Ja, uiteraard zit er verschil in een newborn van 2 weken oud of een baby van 8 weken oud. Hoe jonger ze zijn, hoe dieper en langer ze slapen. Ook zijn ze nog erg flexibel.

Baby’s die ietsje ouder zijn, zijn vaker wat meer of langer wakker. Zwieren en zwaaien al lekker met hun armen en benen. Maar dat wil niet zeggen dat dat minder schattig is. Sterker nog… zo’n heerlijke heldere blik in de camera doet ouders altijd wegsmelten en wordt vaak (stiekem) nog leuker gevonden dan een foto van hun slapende kindje.

Geen enkele reden dus om je van tevoren bezorgd te maken of je baby wel zal slapen.
Dat is namelijk geen vereiste.

Handig om te weten

Om een newborn babyshoot te kunnen plannen, zijn een paar zaken erg belangrijk. Namelijk:

  • De baby moet zichzelf goed warm kunnen houden
  • De baby moet weer op geboortegewicht zijn
  • De voeding moet goed gaan
  • Mama moet zich ook weer goed genoeg voelen om op pad te gaan
  • Geen zorgen als je denkt ‘Help, ik heb niks om aan te trekken’. Je mag gebruik maken van mijn klantengarderobe bestaande uit meerdere jurken, rokken, broeken en shirts. Ook voor papa’s en broers/zussen.

Mocht dit alles nog niet helemaal goed gaan en je hebt al wel een newborn sessie gepland. Geen zorgen, dan verzetten we de shoot gewoon een weekje.

Korte samenvatting wanneer de beste tijd is voor een newborn shoot:

  • Ergens binnen 10 weken na geboorte
  • Als gewicht, temperatuur en voeding van de baby goed gaan
  • Als mama zich ook weer goed voelt om op pad te gaan
  • Als bepaalde zaken op de afgesproken datum nog niet lekker lopen, dan verzetten we de shoot naar een later moment

Ik heb ook een blog geschreven over wanneer je het beste een zwangerschapsshoot boekt.

–> Bekijk mijn meest recente werk op mijn Instagram pagina