Wat te doen bij fotograferen met te weinig licht

 

Als fotograaf krijg je regelmatig te maken met situaties waarin je (te) moet fotograferen met weinig licht. Hier kan je een aantal dingen aan doen om je lichtopbrengst te verbeteren. Ik noem er hieronder een paar.

 

Verbeterpunten om meer licht te creëren als fotograaf:

 

  • Gebruik een hogere ISO-waarde: Dit zorgt ervoor dat je camera gevoeliger is voor licht, maar een nadeel is dat het ook kan leiden tot meer ruis in de foto.
  • Gebruik een langere sluitertijd: Dit zorgt ervoor dat de sensor van de camera langer blootgesteld wordt aan licht. Een nadeel hieraan is dat het bewegingsonscherpte kan veroorzaken.
  • Gebruik een grotere lensopening (laag f-getal): Dit zorgt ervoor dat er meer licht op de sensor valt. Door het gebruik van een grotere lensopening heb wel minder scherptediepte in je foto’s.
  • Gebruik een flitser of een externe flitser: Dit kan helpen om extra licht toe te voegen aan de scène. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Flitsen is niet altijd wenselijk, bijvoorbeeld in een kerk tijdens een bruiloft, tijdens een geboorte of uitvaart.
  • Gebruik een statief: Dit kan helpen om bewegingsonscherpte te voorkomen, vooral bij langere sluitertijden. Nadeel is weer dat het in gebruik soms een beetje onhandig kan zijn.
  • Gebruik een lichtsterk objectief: Dit kan helpen om meer licht op de sensor te krijgen. Een voorbeeld van een lichtsterk object is de 35mm f1.8 0f 50mm f1.4
  • Verander van locatie: Als het licht in een bepaalde omgeving te slecht is, kun je overwegen om naar een andere locatie te gaan waar er meer licht is. Uiteraard ook weer afhankelijk van de situatie of dit mogelijk is.
  • Gebruik altijd de manuele modus: Hiermee kun je zelf de ISO, sluitertijd en diafragma (lensopening) instellen, dit geeft je meer controle over de opname.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen perfecte instelling is voor elke situatie, dus experimenteren en het maken van verschillende opnames kan helpen om de beste resultaten te bereiken.

 

Te weinig licht in je daglicht studio

 

Ik heb zelf een daglicht fotostudio met veel ramen, maar zelfs op een donkere dag (vooral in de herfst en winter) heb ik nog te weinig licht om goed te kunnen fotograferen. Om dit probleem op te lossen maak ik gebruik van daglichtlampen die ik in de vensterbank zet. Op deze manier heb ik altijd constant licht wat mijn foto’s echt ten goede komt.

Hieronder de lampen die ik gebruik:

daglichtlamp foto studio
Godox daglichtlamp fotografie led paneel
softbox daglichtlampen fotostudio
Softbox daglichtlamp fotografie

Het grote voordeel aan deze lampen is, dat er een dimmer op zit, waarmee je de lichtsterkte kan instellen van 10% naar 100%. Ook is de kleur instelbaar van 3300 tot 5600K. Daarnaast zijn ze heel flexibel en zou je ze ook bijvoorbeeld aan de muur kunnen hangen of in een vorm kunnen vouwen wat voor jou op dat moment nodig is.

Kortom… genoeg mogelijkheden als je licht te kort komt.

Wil je meer leren over je lichtgebruik of lijkt het je fijn als ik een keer met je meekijk, bekijk dan eens mijn workshops