Waarom is een newborn fotoshoot zo duur?

Deze vraag hoor ik regelmatig in mijn omgeving als ik vertel dat ik newborn fotograaf ben.
Dat zal ik je vertellen.

Bij een newborn fotoshoot moet er rekening gehouden worden met veel aspecten, zoals…

  • De fotoshoot duurt ca. 2-3 uur en vindt plaats bij de klant thuis, waar ik naartoe ga
  • In de ruimte waar de shoot plaatsvindt is het minimaal 27 graden (stel je even voor hoe het is om in zo’n warme ruimte te zitten voor ca. 3 uur en dat je ook nog aan het werk bent)
  • Voordat er een foto gemaakt wordt, leg ik de baby neer in de juiste pose en perfectioneer o.a. de handjes, voetjes, dekens, haarbandjes, mutsjes etc.
  • Onrustige baby’s kalmeer ik en zorg er (meestal) voor dat ze weer lekker gaan slapen
  • Tussendoor word ik minimaal 1x ondergeplast en vang ik de poep met liefde op in mijn hand om de dekens en setting te redden 😉
  • Wanneer de fotosessie voorbij is ben ik nog uren bezig met het bewerken van de foto’s
  • Uren bezig met bewerken? Wat doe je dan allemaal….? Ik bewerk kleine oneffenheden, maak de huid iets zachter, haal de paarsige tint uit handjes en voetjes bij baby’s die last hebben van matige circulatie (komt vaak voor bij newborns)
  • Ik maak een online fotogallery, bestel fotoprodukten en handel nabestellingen af, onderhoud mijn (sociale media) netwerk, schrijf blogs, houd mijn website up-to-date, kalibreer maandelijks mijn beeldscherm
  • Daarnaast doe ik ook nog de administratie, elk kwartaal BTW-aangifte en de jaarlijkse belastingaangifte

Naast dat ik veel tijd steek in de fotosessie en het nabewerken, gaat er ook waanzinnig veel geld zitten in ‘props’ (zoals wij fotografen dat noemen), daarmee bedoel ik alle dekens, mutsjes, haarbandjes, wraps en andere accessoires die ik gebruik.

Kosten props-web

Ook investeer ik in het continue verbeteren van mezelf door het volgen van workshops en trainingen en hou ik de markt in de gaten qua trends en nieuwigheden.

Als zelfstandig ondernemer dragen wij ook nog eens 21% BTW af van alles wat we verdienen en gaat er tevens nog meer dan 30% aan inkomstenbelasting naar de Belastingdienst…. Yeah het genot van een eigen zaak hebben! 😉 Een groot gedeelte van wat dan nog over is gaat naar het betalen van verzekeringen, website, opleidingen, props, apparatuur (camera en een reserve, meerdere lenzen, geheugenkaarten, computer, meerdere externe harde schijven, printer etc.), studio-inrichting en benodigdheden, drukwerk, marketing, software etc.

Ik ben geen hobbyfotograaf, ik heb een vakopleiding van 2,5 jaar gedaan en werk fulltime aan mijn bedrijf, daar hoort ook een fulltime salaris bij.

Na dit alles gelezen te hebben… begrijp je hopelijk waarom een newborn fotoshoot duurder is.