De vraag die elke ouder mij stelt tijdens een newbornsessie

Ik doe mijn voordeur open en laat mijn klanten binnen die hun kleine uk hebben meegenomen voor een newborn fotosessie. In de studio laat ik alle accessoires zien waaruit ze kunnen kiezen… en dat is veel! We beginnen met de sessie en een van de eerste vragen is:

‘Gebeurt het wel eens dat een baby helemaal niet wil slapen?’

En ik snap dat ook wel… misschien komt het ook wel een beetje voort uit de angst dat ze zelf bang zijn dat hun baby niet zal gaan slapen tijdens de fotosessie.

De vraag die ze daarna meestal stellen is ‘heb je het ook wel eens meegemaakt dat een baby alleen maar aan het huilen was?’ Dat wil natuurlijk niemand, je wilt mooie foto’s laten maken van je baby en dan is het maar hopen dat je baby een beetje ‘meewerkt’ en lekker gaat slapen.

Beide vragen kan ik beantwoorden met ‘ja’.

Ja, ik maak regelmatig mee dat baby’s niet gaan slapen tijdens een sessie. Baby’s, hoe klein ze ook zijn, hebben absoluut een eigen wil en als ze niet wil slapen, slapen ze ook echt niet. Waar ligt dat dan aan? Tja… geen idee. Soms zijn baby’s al heel erg alert en willen ze overal bij zijn en alles meemaken, maar het gebeurt ook dat ze vechten tegen de slaap en hoe dan ook wakker blijven. Op het moment dat we klaar zijn en de baby weer aangekleed wordt en in de maxi-cosi gelegd wordt, is hij/zij vaak zó moe dat ze als een blok in slaap vallen ;-).

Voor de fotosessie en de uiteindelijke foto’s is het helemaal niet erg als je baby wakker is. Ik zeg ook altijd dat ik nooit kan garanderen dat de baby slaapt. Alles gaat in het tempo en ritme van je kindje en de baby bepaalt. Hetzelfde geldt voor het feit dat ik niet kan garanderen dat we een foto kunnen maken dat je baby wakker is. De meeste baby’s slapen de hele sessie en worden pas wakker als we klaar zijn.

Ook de tweede vraag…

…of ik wel eens meegemaakt heb dat een baby alleen maar huilde, moet ik met ‘ja’ beantwoorden. Ruim 5 jaar fotografeer ik nu newborns en in die tijd is het 2 keer voorgekomen dat een baby alleen maar huilde en overstuur was. De ene baby bleek later last van reflux te hebben en de andere baby had heel erg veel last van krampjes.

‘Wat doe je dan in zo’n geval?’ Ik stop dan met de fotosessie, de baby is duidelijk niet in zijn hum en niemand heeft er dan baat bij om toch door te gaan en het nog even te proberen. Wat ik dan doe, is dat ik een nieuwe afspraak maak en in de meeste gevallen gaat het dan hartstikke goed!

Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je van tevoren niet kan zeggen of je baby wel of niet zal gaan slapen tijdens een newborn fotosessie. Natuurlijk krijgen alle klanten van tevoren tips mee om de sessie zo goed mogelijk te laten verlopen, maar het allerbelangrijkste is dat je als ouders zijnde er zo relaxt mogelijk onder bent.

TIP:

Probeer geen verwachtingen te hebben, geniet van je kindje en van het moment dat ze nog zo lekker klein zijn, dan komt het allemaal goed!

https://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2017/05/De-vraag-die-elke-ouder-mij-stelt-tijdens-een-newbornsessie.jpg

Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest!