Interview Sarah Mathijs – Tree of Life Placenta Art

Wil je eens uitleggen wat het is wat je doet?

Ik maak een tastbare herinnering aan de unieke periode van de zwangerschap, door de levensboom die onmisbaar is geweest voor het kindje te stempelen. Na zorgvuldig schoonmaken van de placenta, wordt er er een afdruk gemaakt op aquarelpapier. Afhankelijk van de wens van de ouders wordt er een sepia afdruk, color print of aquarel print gemaakt. De placenta wordt gekleurd met eetbare kleurenpasta in een kleurenpalet naar keuze. Zo is elke afdruk uniek!

Zijn er taboes waar je tegenaan loopt?

Eigenlijk niet. Ik maak enkel afdrukken op aanvraag. Iedereen die naar mij toekomt voor informatie, vindt het per definitie fascinerend!

De placenta is vaak een lastig onderwerp, sommigen mensen doen er niets mee (vinden het zelfs vies) terwijl in bepaalde culturen de placenta een symbool van vruchtbaarheid is. Wat is het voor jou?

De placenta is een onmisbaar orgaan als je een kinderwens hebt. Als je mensen op deze manier de kracht van de placenta uitlegt, zullen ze inzien dat het heel geweldig is dat de natuur zo iets compleets kan creëren waar nieuw leven uit voortkomt. Voor mij is de placenta extra speciaal. Mijn man heeft 7 jaar geleden acute leukemie gehad. Onderdeel van zijn behandeling was een stamceltransplantatie met navelstrengbloed. Vloeibaar goud stroomt door die vaten. Puur bloed, dat mijn man een nieuwe kans op leven gegeven heeft!

Waarom zou iedereen een afdruk van haar placenta moeten hebben?

Omdat het je herinnert aan een bijzondere fase in je leven en je dankbaar kunt zijn dat deze levensboom zo’n mooi mensje heeft doen groeien.

Volg Tree of Life Placenta Art ook op Facebook en Instagram!