Interview met NannyQ

1. Vertel eens iets over je bedrijf? En de reden dat je bent gestart?

NannyQ is een bemiddelingsbureau voor nannies en gastouders. De Q in de naam staat voor Quality. Bij de start van NannyQ was één ding duidelijk; er moet kwalitatief goede zorg worden geboden. Vandaar de keuze om met minimaal MBO3 geschoolde mensen te werken. NannyQ is een relatief klein bureau, waardoor het contact persoonlijk is; er hoeven geen dossiers geopend te worden om te weten wie je bent. Dit geldt voor zowel de nannies en gastouders als de ouders. Dit is voor mij wezenlijk om mijn werk te kunnen doen; mensen zijn het meest belangrijke bij NannyQ.

Toen NannyQ werd gestart, was er geen gespecialiseerd nanny bureau in Arnhem en omgeving. De meeste kinderen gingen naar een kinderdagverblijf of een gastouder. Uit eigen ervaring wist ik hoeveel stress het geeft als je uit je werk komt en snel je kinderen moet ophalen. Dan door naar huis om eten te koken en de kinderen daarna naar bed. Door nannies (ook wel gastouders aan huis genoemd) te gaan bemiddelen voor gezinnen, heb ik gezien dat dit écht veel meer rust geeft. Gaandeweg ben ik ook een aantal gastouders gaan bemiddelen; ook bij een gastouder krijg je veel meer rust door kleine groepjes kinderen en meer flexibiliteit in de begin- en eindtijd.

In de beginperiode was de focus vooral op het kind belang (hoe fijn is het om in je eigen omgeving op te groeien met heel veel echte aandacht van een professional). Maar gaandeweg de jaren kreeg ik heel veel feedback van ouders die aangaven hoeveel rust het hun bood. Je kind hoeft niet aangekleed te zijn en gegeten te hebben; als de nanny komt neemt ze de situatie over van de ouders zoals deze op dat moment is. En als ouders ’s avonds thuis komen, hebben de kinderen een heerlijke dag thuis gehad en kan het eten zelfs al op tafel staan. En als je kind naar de gastouder gaat, is het ook niet zo erg als dit een keer in de pyjama is mocht de ochtend niet zo lekker lopen.

Ook de nannies en gastouders geven aan dat het heerlijk werken is. Je hebt zoveel meer tijd voor de kinderen, omdat je met kleine aantallen kinderen bent. In kinderdagverblijven wordt ook heel hard en fantastisch gewerkt, maar het zijn nu eenmaal grotere groepen kinderen. De dames die als nanny of gastouder werken, kiezen hier bewust voor; de ruimte hebben om echt contact te maken met de kinderen en het kind te kunnen volgen in de ontwikkeling.  Het is een echte win-win.

2. Vertel eens iets over het proces? Ouders melden zich aan en dan?

Zodra een ouder zich aanmeldt, maak ik een afspraak om kennis te gaan maken. Vooraf vullen ouders een lijst in zodat ik al een beetje informatie heb. Tijdens het kennismakingsgesprek bij de ouders thuis, bespreken we de wensen van de ouders; o.a. wat is belangrijk in hun leven met de kinderen, welke opvoedstijl wordt gebruikt, zijn er bijzonderheden, bijvoorbeeld allergieën. Eigenlijk alles om een beeld te krijgen bij het gezin. Met deze kennis ga ik op zoek naar de perfecte nanny voor dit gezin.

3. Wat is een belangrijke eigenschap die je zoekt in een nanny/gastouder?

De nannies en gastouders die NannyQ bemiddelt, zijn nagenoeg allemaal geschoold op minimaal MBO3 met een pedagogisch element. Wettelijk is dit niet verplicht, maar ik vind het belangrijk dat de nannies en gastouders kennis van zaken hebben rond pedagogische vraagstukken en niet alleen het verzorgende deel.

Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat het dames (ja inderdaad, het zijn allemaal vrouwen) écht aandacht voor de kinderen hebben. Gepassioneerd met hun vak bezig zijn. Dus niet direct straffen als een kind brutaal is, maar eerst kijken of er niet iets anders aan de hand is. Want misschien is het kindje wel heel verdrietig en uit zich dit in brutaal zijn. Kun je als nanny of gastouder echt naar het kind kijken en het kind zien voor wie hij of zij is.

Een andere eigenschap waar ik naar kijk is loyaliteit; gezinnen hechten zich aan hun nanny. Het is dus fijn als een nanny zich voor langere tijd aan een gezin verbindt. Overigens voelen ook nannies zich vaak onderdeel van “hun” gezin; er ontstaat een hele fijne band.

4. Wat is het allerbelangrijkste in jouw werk?

Ik denk dat dit het matchen is van gezinnen en nannies en gastouders. Door veel voorwerk te verrichten in de vorm van gesprekken met gezinnen en nannies of gastouders, probeer ik de optimale match te vinden. Als de klik goed is, volgt de rest vanzelf. Natuurlijk moet er ook administratief van alles geregeld worden, o.a. om de kinderopvangtoeslag aan te kunnen vragen. Maar dit zijn stappen die een gevolg zijn van de goede  match. 

Daarnaast bied ik een aantal keer per jaar trainingen en workshops aan om de nannies en gastouders te mogelijkheid te bieden zich te blijven ontwikkelen. Verder wordt een aantal keer per jaar een herhaling EHBO voor kinderen aangeboden. Ook geef ik de nannies en gastouders de mogelijkheid om met elkaar in contact te zijn middels een what’s app groep en de diverse bijeenkomsten. Uiteindelijk werk je als nanny of gastouder alleen en is het fijn om te weten dat er ook collega’s zijn, al zitten deze iets meer op afstand.

5. Waar ben jij over 10 jaar?

Over 10 jaar doe ik nog steeds wat ik nu doe. Het geeft zoveel voldoening om gezinnen de rust van een nanny te geven. Ik heb een hele fijne groep dames inmiddels die ik mag bemiddelen; hele verschillende persoonlijkheden en allerlei leeftijden met allemaal dezelfde passie voor kinderen. De contacten zijn open, prettig en collegiaal. Heel erg fijn om mee samen te werken.

→ Wil je meer weten over NannyQ of heb je interesse in een Nanny?
Kijk dan snel op de website: http://www.nannyq.nl/

Fotocredits: Magnetic Fotografie