5 vragen aan: Arnhemse Moeders

1. Vertel eens wat meer over “Zelfverzekerd zwanger?”

Carlijn: Zelfverzekerd Zwanger is ontstaan vanuit de gezamenlijke wens om een cursus te ontwikkelen die gericht is op goede informatievoorziening. Het percentage vrouwen dat negatief terugkijkt op haar bevalling groeit enorm en uit onderzoek blijkt dat het vaak veroorzaakt wordt door gebrek aan communicatie. Als je beter weet hoe de geboortezorg in elkaar zit en wat de mogelijkheden zijn, is het als zwangere makkelijker communiceren met een zorgverlener. 

De cursus is een combinatie van praktische informatie, goede voorbereiding op de bevalling en het vergroten van het zelfvertrouwen van zwangeren. Afstemmen op wat er voor jou goed voelt en daarnaar handelen, zonder je druk te maken over wat iemand anders daarvan vindt. Vrijheid!

Lisa: Vanuit Arnhemsemoeders.nl krijg ik vaak de vraag welke zwangerschapscursus ik kan adviseren. Veel vrouwen waren op zoek naar een cursus waarin zij geïnformeerd worden door een medisch professional. Deze bestond alleen nog niet in Arnhem. Daarom denk ik dat Zelfverzekerd Zwanger een super waardevolle aanvulling is op het huidige aanbod.

2. Waar zijn vrouwen het vaakst onzeker over?

Carlijn: Ik denk dat ze het meest onzeker zijn over “of ze het wel goed doen.”
Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling en het moederschap. Het is heel verleidelijk om een perfect plaatje in je hoofd te hebben, waarvan je graag wil dat het uitkomt. Verwachtingen zijn heel begrijpelijk, maar het kan ook teleurstelling en het gevoel van falen opleveren als het anders loopt.

3. Wat is een waardevolle tip die jij zwangere vrouwen mee wilt geven?

Carlijn: Durf te vertrouwen op je eigen gevoel. Als zwangere vrouw krijg je zo vaak (ongevraagd) advies en meestal vindt iedereen wat anders. Het is goed om informatie te verzamelen, maar er is maar één iemand die kan kiezen wat het beste voor je is en dat ben je zelf. Daarbij mag je er op vertrouwen dat jouw gevoel daarin klopt. 

Lisa: Dit deel ik vooral uit eigen ervaring: wees voorbereid zodat je tijdens je bevalling weet wat je zou willen en zodat je keuzes kunt maken als dat nodig is.  

4. De afgelopen jaren (denk aan onze oma’s) is het zwanger zijn veranderd, we zijn meer open naar elkaar, er is (gelukkig) meer informatie en meer kennis. Hoe zie jij de toekomst rondom zwanger zijn? Denk dan aan bv. Amerika waar het veelal klinischer aan toe gaat dan bij ons in Nederland?

Carlijn: Vroeger was er misschien minder kennis die werd gedeeld, maar ik denk dat de sociale support vroeger veel groter was. Vrouwen brachten meer tijd met elkaar door en wisselden onderling ervaringen en tips uit. Tegenwoordig worstelen zoveel moeders alleen met het moederschap. Ik hoop dat die support en verbinding weer terugkomt, die is zo waardevol!

Medisch gezien zie ik een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant wordt ook de zorg in Nederland klinischer, steeds meer vrouwen worden overgedragen aan de gynaecoloog en er wordt vaker medisch ingegrepen tijdens de bevalling. Aan de andere kant ontstaat er een beweging van vrouwen die weer terug willen naar een meer natuurlijke benadering van zwangerschap en geboorte. Zij hebben een voorkeur voor terughoudendheid met medische ingrepen, meer vertrouwen op het natuurlijk verloop en daarmee meer vertrouwen in zichzelf.

Ik hoop dat we vooral de vrouw achter de zwangere weer zien en de zorg aanpassen aan haar behoefte. Het is fijn dat er protocollen en richtlijnen zijn, maar laten we niet vergeten dat iedere vrouw, ieder kindje en iedere zwangerschap anders is. Mijn wens is dat we de geboortezorg weer inrichten vanuit vertrouwen en niet teveel preventief medisch handelen vanuit angst.

5. Hoe ben jij begonnen met Arnhemsemoeders.nl?

Lisa: Toen ik voor het eerst zwanger was kwam ik, heel laat in de zwangerschap, een cursus tegen die ik eigenlijk had willen volgen. Daarvoor was het dus al te laat. Ik besloot een platform op te richten waarop ik het aanbod voor zwangeren en moeders kon bundelen. Naast zwangerschapscursussen vind je op de website bijvoorbeeld ook pretecho bureaus en fotografen. Daarnaast is Arnhemse Moeders een blog waarbij moeders elkaar informeren en inspireren! 

Volg jij arnhemsemoeders.nl al?
Een aanrader wat mij betreft. 

Klik hier voor meer informatie:

https://www.arnhemsemoeders.nl/zelfverzekerd-zwanger/

https://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2019/02/Arnhemse-Moeders-2-800×533.jpghttps://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2019/02/Arnhemse-Moeders-1-800×533.jpg