5 vragen aan verloskundige Patricia Koppelman5 vragen aan verloskundige Patricia Koppelman

1. Jij bent verloskundige: nu weten we natuurlijk allemaal wat een verloskundige doet, krijgen we (alle mama’s en papa’s) er mee te maken, maar als je in jouw woorden eens wilt vertellen wat jouw missie/passie/doel is met jouw werk?

Het is haast lastig voor te stellen dat ik verloskundige zijn het mooiste beroep ter wereld vind. Ga maar na: gebroken nachten, 24 uurs diensten, vaak weg van huis, urenlang naast iemand zitten, etc. Maar dit alles maakt mij niet uit. Ik wist al op hele jonge leeftijd dat ik verloskundige wilde worden, omdat ik baby’s altijd fascinerend vond, maar vooral: hoe gaat dat dan… geboren worden… moeder worden?

Hoe ongelooflijk mooi is het dat ik, als verloskundige, een vrouw en haar partner een hele zwangerschap mag volgen en dat je dan als klap op de vuurpijl bij een geboorte aanwezig mag zijn. Van zo’n intiem moment deelgenoot zijn, dat verveelt nooit. Mijn passie/doel is om vrouwen (en partners) het vertrouwen te geven dat een lichaam een zwangerschap/geboorte aan kan. Vooral vanuit positieve kracht een zwangerschap/bevalling aan gaan en niet vanuit angst. En ja, verloskundige zijn is soms best pittig. Ik ben verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind en kom soms voor uitdagingen te staan, maar deze ga ik altijd vol vertrouwen aan en luister altijd goed naar mijn gevoel/intuïtie. 

Tijdens de hele zwangerschap bouw ik een goede band op met de zwangere vrouw en ik probeer ze zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Ik streef ernaar om vrouwen en partners continue begeleiding te geven, zowel fysiek als mentaal, zodat ze kunnen terug kijken op een positieve ervaring en dan vooral met een gevoel dat ze zelf de regie in handen hebben gehouden. 

2. Soms zien we door de bomen het bos niet meer, krijgen we allerlei gevraagde en ongevraagde tips. Heb jij een tip om hiermee om te gaan?

Heel herkenbaar, niet alleen gevraagde en ongevraagde tips/informatie en adviezen, ook via Google, verschillende forums/Social Media komen tips en adviezen ongevraagd binnen. Tips en adviezen krijgen is helemaal niet erg, maar alleen als het iets positiefs toevoegt aan je zwangerschap/bevalling en belangrijk nog dat deze uit betrouwbare bronnen komen. 

Mijn advies is: blijf vooral je eigen gevoel volgen en mocht je vragen hebben of ongerust zijn: bel je eigen verloskundige. Zij is het best op de hoogte van de voorgeschiedenis, zwangerschap en gezondheid van de zwangere op dat moment. 

3. Natuurlijk gaat het heel vaak heel erg goed, maar soms ook niet. Hoe ga jij daarmee om als mens, als verloskundige, als vrouw?

Het fijne is dat ik als verloskundige goed ben opgeleid om acute situaties te herkennen en dan ook hierin/hierbij adequaat kan handelen, rekening houdend met de gevoelens en emoties van de vrouw en haar partner. Dat betekent dat ik op tijd verwijs mocht er iets met de zwangere of de baby zijn. Dat geldt tijdens de hele zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en de periode erna: de kraamtijd. Het is heel belangrijk dat je open communiceert met de vrouw en haar partner zodat ze weten waar ze aan toe zijn. In sommige situaties handel ik eerst om daarna uitgebreid de situatie de bespreken. 

Sommige situaties raken mij als persoon, vrouw en moeder en ik heb hele fijne collega’s waar ik bij minder fijne omstandigheden goed terecht kan. Gelukkig hebben wij als verloskundigen vooral gezonde vrouwen onder zorg en mocht er een medische indicatie ontstaan, dan overleg ik het met de gynaecoloog.

4. Waar sta jij over 10 jaar?

Over 10 jaar ben ik nog steeds verloskundige en hoop dat ik nog steeds mijn vak kan uitoefenen met veel passie en plezier. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders doe, maar lichamelijk is het best zwaar, o.a. door die gebroken nachten/onregelmatigheid etc.

Ik ben, naast verloskundige ook al 11 jaar echoscopiste en dit doe ik ook met heel veel plezier: ik zou hierin graag nog wel wat willen uitbreiden. Heel mooi om een compleet pakket binnen de praktijk aan te kunnen bieden. Ik krijg veel energie van een mooie bevalling, die wil ik voorlopig nog niet missen!

5. Als jij een advies mocht geven aan alle mama’s en papa’s die dit lezen, die heel graag een kindje op deze wereld willen zetten: wat zou dat zijn?

Ik vond moeder worden het mooiste wat er is, en dat vind ik nog steeds: elke dag. Ik heb tijdens mijn zwangerschappen altijd tegen mezelf gezegd: ik kan dit. Ik voel dat ik dit kan. Ook ik had last van de pijn van de weeën maar ik had zin om mijn kind te leren kennen, moeder te worden. Ik heb vertrouwen in mijzelf, maar ook in mijn verloskundige collega’s. 

Mijn advies is dat je op je gevoel moet vertrouwen en dat je het beste vanuit positiviteit een zwangerschap/geboorte en de periode daarna in moet gaan. Je kan het, we zijn als vrouw gemaakt om een kind op de wereld te zetten.

Patricia is verloskundige bij de Groepspraktijk van Verloskundigen Arnhem