Interview met een doula

Deze week had ik een interview met Mandy Brummel – Mama Support.

Mandy Brummel is doula en zwangerschapsdocent. Met haar (1-daagse) cursus ‘Positief Bevallen’ bereid ze stellen voor de bevalling en komst van hun baby., ik vroeg haar wat het is dat ze precies doet.

Lees je mee?

  1. Vertel eens, wat doet een geboortewerker precies?

Geboortewerker is een verzamelnaam iedereen die werkzaam is rondom zwangerschap en geboorte. Hierbij kun je naast verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende onder andere ook denken aan doula’s, zwangerschapsdocenten, yogadocenten en geboortefotografen.

  1. Vertel eens over mama support?

Na de geboorte van onze zoon Denn is Mama Support ontstaan. Om zo goed mogelijk voor mijzelf en mijn kindje te kunnen zorgen in deze bijzondere periode, verdiepte ik me in natuurlijke zwangerschap en geboorte. Voor de komst van onze zoon was ik werkzaam als hormonaal balans coach voor vrouwen. Het was mijn verloskundige die het vuurtje bij mij aanwakkerde om mij met mijn hormonale kennis te richten op zwangere vrouwen.

Als er één periode is in het leven van vrouw dat hormonen een grote verandering brengen, is dat immers tijdens de zwangerschap. Het was vervolgens mijn eigen bewuste zwangerschap en met name de geboorte van onze zoon, waarna de affiniteit met zwangerschap en geboorte meer begon te voelen als een liefde voor geboorte – de liefde om te delen; kennis en aandacht in de transitie naar het moederschap. Hierbij is mijn wens dat baby’s een fijne start met hun ouders mogen hebben.

Baby’s hebben vanaf de groei in de buik een bewustzijn. De periode in de buik, maar ook de geboorte is voor een baby van grote invloed op de ontwikkeling op latere leeftijd. Dit kun je terugzien in bepaalde (onbewuste) gedragspatronen. Een blije baby, begint in mijn ogen bij de moeder. Als een moeder zich gesteund voelt tijdens haar zwangerschap, bevalling en in de eerste periode na haar bevalling heeft dit een positieve invloed op de ontwikkeling van haar baby. Als doula en met mijn cursussen en diensten binnen Mama Support heb ik als doel dat elke moeder zich gesteund en gehoord mag voelen in deze belangrijke periode en dat samen met haar baby kan genieten van een fijne start. Blije Mama, Blije Baby.

  1. Ouders krijgen tegenwoordig heel erg veel informatie rondom zwangerschap: hoe filter je deze?

Klopt inderdaad, via de zorgverlener krijgen ouders informatie maar ook zeker door de toename van Social Media kanalen en zwangerschapsbladen worden aanstaande ouders overspoeld met informatie. Daarnaast krijgen vrouwen, naarmate de zwangerschapsbuik zichtbaar wordt steeds vaker goed bedoelde adviezen van mensen in hun omgeving (herkenbaar?).

Op zich is informatie verkrijgen in aanloop naar je bevalling prima, zeker als het positief bijdraagt in de voorbereiding op je bevalling – denk aan het opstellen van een geboorteplan. Maar het is niet altijd even gemakkelijk de informatie te filteren. Het helpt om niet alles te lezen. Wil je betrouwbare informatie zorg dan dat je dit krijg uit bronnen waarvan je weet dat er gedegen kennis is over het natuurlijk (fysiologisch) geboorteproces en het verloop van de bevalling in elke setting. Kijk wat je hierin aanspreek en waarmee jij je keuzes kunt maken.

Ben je meer gericht op bewust en natuurlijk zwangerschap/ouderschap, dan zijn er speciale sites en Facebookgroepen die veel informatie bieden. Bedenk wat jij belangrijk vind voor jouw bevalling – of wat juist niet. Ook worden er vaak ongevraagd (negatieve) bevalling ervaringen gedeeld wanneer je zwanger bent. Weet dat elke bevalling anders verloopt, maar dat het vooral gaat om hoe iemand dit ervaart. Als je gevoelig voor bent voor deze verhalen, geef dan gerust aan dat je de ervaring van de ander graag wilt horen, nadat je eigen bevalling achter de rug is. Vind je het fijn om juist positieve bevalervaringen te lezen, dan is

www.mooiebevallingen.nl erg mooi. Ook het boek ‘Positief over Bevallen’ vind ik aanrader.

  1. Wat was er zo fijn aan jouw bevalling?

Voor de bevalling van onze zoon had ik me, samen met mijn partner, goed voorbereid. Ik deed een cursus en las boeken. Ik had er alle vertrouwen in. Ik wilde graag thuis (in bad) bevallen en was daar helemaal op gericht. Toch hield ik ook de optie voor een bevalling in het ziekenhuis open. Je weet immers nooit precies hoe het zal verlopen. Omdat ik wist hoe belangrijk ontspanning was voor het verloop van de bevalling had ik me hier al tijdens zwangerschap actief mee voorbereid. Dit kon ik tijdens mijn bevalling goed inzetten. Er heerste een sfeer van rust en vertrouwen bij iedereen die aanwezig was bij de bevalling, wat heel belangrijk is om de juiste beval hormonen aan te maken.

Het fijnste aan mijn bevalling vond ik het gevoel dat ik 100 % gesteund werd; door mijn partner, de verloskundige en mijn vriendin (die aanwezig was als fotograaf). Ik voelde me gehoord in wat ik nodig had en werd bekrachtigd in het volgen van mijn lichaam. Ik beviel zoals ik graag wilde, thuis. Het was prachtig! Uiteindelijk werd onze zoon niet in bad geboren, maar dat was helemaal ok. Bevallen is het ultieme loslaten, soms betekend dat ook een beeld wat je voor ogen had. Juist door mijn goede voorbereiding wist ik wat er tijdens mijn bevalling gebeurde in mijn lichaam. Ik kon het proces volgen, voelen wat ik nodig had en meegaan in wat er op dat moment nodig was. Ik ervaarde een gevoel van regie: wat maakt dat ik heel trots en fijn terugkijk op mijn bevalling.

Dit is ook precies de basis die ik ouders mee wil geven in mijn (1-daagse) cursus ‘Positief Bevallen’. Een moeder die zich gesteund en gehoord voelt, kijkt vaker positief en met een trots gevoel terug op haar bevalling. Dat gun ik iedere moeder! Daarom vind ik het belangrijk dat een moeder zich samen met haar (geboorte)partner voorbereid. Het is haar lijf en haar bevalling en dat vraagt afstemming op maat.

Na mijn bevalling wist ik dat wat ik zelf ervaren had tijdens mijn bevalling, wilde doorgeven aan andere moeders. Ik wilde Doula worden!

  1. Wat is een Doula precies?

Een (geboorte)doula begeleidt een zwangere vrouw (en haar partner) tijdens haar zwangerschap en gedurende de bevalling. Een doula wordt ook wel een zwangerschaps- of bevalcoach genoemd. Postpartum-doula’s, bieden juist de ondersteuning in de kraamtijd, als de kraamverzorgster weg is of er door een medische opname geen kraamzorg meer beschikbaar is voor de moeder als ze met haar kindje thuiskomt.

Het woord doula is een oud Grieks woord, wat ‘dienend aan de vrouw’ betekend. In deze tijd waar bevallingen steeds meer gemedicaliseerd worden, is er vaak steeds minder tijd voor persoonlijke zorg voor een vrouw rondom haar bevalling. Dit heeft niet alleen invloed op het verloop en duur van de bevalling, maar ook hoe een moeder terugkijkt op deze belangrijke gebeurtenis. Steeds vaker kijken vrouwen negatief terug op hun bevalling. Soms zien zij hun beval ervaring als traumatisch. In de meeste gevallen komt dit gevoel voort uit hoe een vrouw zich voelde tijdens haar bevalling – het gevoel dat de bevalling haar overkwam. Het is belangrijk dat een vrouw zich gesteund en gehoord voelt – zodat zij een gevoel van regie kan behouden over haar bevalling

Dit is de kerntaak van een doula. Vaak start het begeleidingstraject al gedurende de zwangerschap. Hierin leert een doula de vrouw goed kennen, waardoor zij de ondersteuning tijdens de bevalling kan afstemmen op de persoonlijke behoefte en wensen van de vrouw.

Een doula is geen vervanger van een arts of verloskundige, zij biedt continue fysieke, mentale en emotionele ondersteuning aan de barende vrouw (en haar partner). Een doula ondersteunt het fysiologische proces in elke setting en respecteert hierin altijd de wensen van de zwangere – thuis en in het ziekenhuis, van een natuurlijke geboorte tot geplande keizersnede.

Sinds 1 januari 2019 heb ik samen met mijn collega Vivienne Schenk duo-doulapratijk ‘De Doula’s’ opgezet. Een van de grote voordelen van onze praktijk is dat we het gehele jaar 24/7 de zwangere vrouw ondersteuning kunnen bieden indien dat nodig is.

Wat een prachtig interview, ik was er even stil van.

Kende jij het werk van een DOULA al?
Dank je wel Mandy, voor je tijd en aandacht.

Wil je nu meer informatie over Mandy: www.mamasupport.nl en www.dedoulas.nl

https://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2019/03/Mandy-Brummel-Mama-Support.2web.jpghttps://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2019/03/Mandy-Brummel-Aan-het-werk-web-e1552210063398.jpghttps://lynnvriesenfotografie.nl/wp-content/uploads/2019/03/De-Doulas-web.jpg